Hääkuvaukset alusta loppuun - eli vaiheet suunnittelusta valmiisiin kuviin

HÄÄKUVAUSTEN VAIHEET-opas - suunnittelusta valmiisiin kuviin 13 vinkkiäni onnistuneisiin hääkuviin! Olette menossa naimisiin. Onne...


HÄÄKUVAUSTEN VAIHEET-opas

- suunnittelusta valmiisiin kuviin

13 vinkkiäni onnistuneisiin hääkuviin!

Olette menossa naimisiin. Onnea! Kun hääpäivä on päätetty, on aika kaivaa esille netti ja kynä ja paperia ja aloittaa hääkuvausten suunnittelu.  

Olen koostanut nämä vinkkini teille kymmenen vuoden hääkuvauskokemuksellani. Toivon kovasti näistä olevan teille hyötyä hääkuvausten suunnittelussa.


HÄÄKUVAAJAN VALINTA JA VARAAMINEN

1. ALOITTAKAA AJOISSA
Haluamastanne kuvaajasta ja ajankohdasta riippuen kannattaa aloittaa jopa 1-2 vuotta ennen häitä. Elokuu on itselläni ollut useiden vuosien suosituin kuukausi, joten se on myyty ensimmäisenä loppuun. Toisaalta hiljaisemmat ajanjaksot loppusyksystä alkukevääseen antavat enemmän joustoa asian suhteen.


Hääkuvaajan etsintä on syytä aloittaa ajoissa


2. TUTKIKAA TARJOLLA OLEVIA KUVAAJIA ERI LÄHTEISTÄ
Hääkuvaajia on tarjolla määrällisesti paljon etenkin isommissa kaupungeissa. Internet on kuvaajan etsinnässä hyvä väline häälehtien ja häämessujen lisäksi. Myös jo naimisiin menneet ystävänne saattavat suositella teille omaa kuvaajaansa. Koska hääbudjettinne ja ajatuksenne halutun tyylisistä kuvista saattavat erota ystävienne vastaavista, joudutte kuitenkin miettimään teille sopivan kuvaajan omasta näkökulmastanne.

3. KÄYTTÄKÄÄ USEITA VALINTAKRITEEREITÄ
Kullakin kuvaajalla on oma hinnastonsa. Hääbudjettinne määrittelee luonnollisesti osaltaan kuvaajan valintaa. Älkää kuitenkaan antako hinnan olla ainoa valintakriteerinne, mikäli todella haluatte saada laadukasta palvelua ja laadukkaita kuvia.

Valitessanne kuvaajaa miettikää mitkä asiat ovat teille tärkeitä hääkuvauksissa. Onko teille tärkeää kuvaajan persoona? Onko teille erityisen tärkeää, että kuvaaja osaa ohjata ja neuvoa teitä kuvaustilanteessa erittäin hyvin? Vai etsittekö erityisesti tietyntyylisiä kuvia ottavaa kuvaajaa?

Vaikka pitäisittekin kuvaajan persoonaa tärkeänä, tottakai myös kuvaajan osaaminen ratkaisevat. Tutkikaa kuvaajien portfoliota. Löytyykö teitä kiinnostavan kuvaajan portfoliosta sen tyylisiä kuvia, joista itse haaveilette? 


4. ESITTÄKÄÄ KUVAAJILLE KYSYMYKSIÄ
Älkää tyytykö kysymään vain hintoja. Selvittäkää kuvaajan toimintatavat. Miten hän käsittelee kuvia? Paljonko kuvia hän toimittaa? Miten hän toimittaa kuvat? Miten paljon hän on valmis tekemään kuvausten suunnittelua etukäteen kanssanne? Saatteko hänestä sellaisen kuvan, että hän on todella valmis palvelemaan teitä kuvausprosessin kaikissa vaiheissa?



5. HÄÄKUVAUSTARJOUS, SOPIMUS JA VARAUSMAKSU
Kysykää miten teitä kiinnostava kuvaaja toimii näiden suhteen.  

Varausmaksu on osan kuvaajista ottama osa hääkuvausten kokonaishintaa ja se maksetaan siinä vaiheessa kun varaatte kuvauksen. Itse laskutan osan hääkuvauslaskusta etukäteen juuri varausmaksun muodossa.

HÄÄKUVIEN IDEOINTI JA KUVAUSTEN AIKATAULUTUS

6. KERTOKAA KUVAAJALLE ITSESTÄNNE
Oletteko rauhallisia romantikkoja vai räväköitä ja rohkeita. Näin kuvaaja pystyy paremmin luomaan mielikuvaa teistä ja saatte hääkuvista teidän näköisiänne.

7. KERÄTKÄÄ MIELUISISTA KUVISTA IDEAKANSIO
Ideoiden etsiminen kannattaa aloittaa netistä ja lehdistä. Voitte näyttää näitä kuvia kuvaajallenne. Kerätkää vaikka ideakuvat kansioksi ja lähettäkää kuvaajallenne zip-tiedostona.

Hyviä paikkoja etsiä ideoita omiin hääkuviin ovat Instagram, Pinterest ja Googlen kuvahaku. Kaikista näistä löytyy runsaasti kuvia niin suomeksi kuin englanniksikin. Pinterestissä voitte luoda hääkuvausaiheisen taulun ja tallentaa mieleisiänne kuvia siihen ideointia helpottamaan.


Pinterestiin voi kerätä hääkuvia omien hääkuvien ideointia varten
Pinterestissä voit paitsi etsiä ja selata hääkuvaideoita, myös tallentaa mieluisia kuvia luomaasi tauluun. Mielettömän kätevä apuväline hääparille hääkuvien suunnitteluun. Ja vielä ilmainen!

8. SUUNNITELKAA POTRETTIEN KUVAUSPAIKKA
Käykää katsomassa hääpaikan lähistöllä kuvauspaikkoja. Kysykää kuvaajaltanne vinkkejä hääkuvauspaikan valintaa varten.

Instagram hääkuvausten suunnittelussa
Instagram on häiden suunnittelijan aarreaitta! Sielläkin voi paitsi hakea kuvia (ja videoita) hakusanoilla, myös tallentaa mieluisia kuvia talteen myöhempää katselua varten. Tätä kirjoittaessani Instagramista löytyi peräti 786 295 hakutulosta hakusanalla #weddingphotos. #hääkuva haku antoi sekin melkein 4 000 kuvatulosta. Kokeile myös hakuja #weddingphotography, #weddingphoto sekä #trashthedress ja #boudoirphotography.
9. LISÄTKÄÄ KUVAUS AIKATAULUUN

Kun häidenne ohjelman runko alkaa hahmottua, käykää se läpi kuvaaajan kanssa. Näin voitte yhdessä miettiä missä vaiheessa kuvaatte potretit ja otatteko juhlapaikalla yhteiskuvia sukulaisten ja muiden tärkeimpien vieraiden kanssa ja jos niin missä vaiheessa juhlailtaa.
 
Mikäli haluat otattaa myös huomenlahjakuvat tai trash the dress -kuvat, mieti myös näiden kuvausajankohta.

googlen kuvahaku auttaa ideoimaan hääkuvauksia
Googlen kuvahaulla löytyy tuhansittain hääkuvia ideointiasi auttamaan. Kokeile käyttää myös hakusanayhdistelmää "Wedding photography" ja tyyliin liittyvä sana kuten "Vintage" tai "Romantic". Tällaisia hääkuvia löysin Googlen kuvahaulla lisähakusanalla Vintage.

KUVAUSPÄIVÄ

10. LUOTTAKAA AMMATTILAISEEN
Kuvausten suunnitteluvaiheessa olette sopineet valokuvaajanne kanssa missä järjestyksessä asiat hääpäivänä kuvataan. Kuvaaja on paikalla sovittuna ajankohtana alkavatpa kuvaukset sitten hääpäivän valmisteluista, potrettien otosta tai vihkitilaisuudesta.

Ammattikuvaaja osaa toimia itseohjautuvasti, joten teidän ei tarvitse huolehtia siitä, että kuvat tulevat otettua. Toki te tai esimerkiksi kaaso tai bestman voitte aina halutessanne pyytää kuvaajaa kuvaamaan jotain tiettyä kulloinkin mieleenne tulevaa. Kuvaaja ottaa mielellään vastaan kuvauspyyntöjä ja -ideoita häissänne, mutta osaa toimia myös itseohjautuvasti itse ideoiden. 

11. ÄLKÄÄ STRESSATKO AIKATAULUSTA

Muistakaa, että vieraanne eivät tiedä mihin kellonaikaan minkäkin ohjelmanumeron oli tarkoitus alkaa, joten pieni myöhästyminen ei haittaa mitään! Lukuisissa häissä joissa olen ollut kuvaamassa, aikataulu on hieman pettänyt. Mutta yhdessäkään näistä ei tunnelma ole kärsinyt tämän vuoksi. 

12. TULOSTAKAA TAI LÄHETTÄKÄÄ HÄIDEN AIKATAULU
itsellenne, bestamaneille ja kaasoille.  Aikataulut toimivat hääpäivän runkona. Voit tulostaa yhden kappaleen myös kuvaajalle, jolloin hän tietää ennakoida tapahtumia kuvausten näkökulmasta.

Häihin kannattaa tulostaa hääaikatauluja, yksi myös kuvaajalle
Tulosta hääpäivän aikataulujen itsellenne sekä bestmaneille ja kaasoille. Hääkuvaaja ottaa mielellään yhden myös itselleen, sillä siitä hänen on helppo seurata häiden kulkua ja olla oikeaan aikaan valmiina kussakin tilanteessa.

KUVIEN KÄSITTELY JA TOIMITUS

13. KIVAA POSTIA ODOTELLESSA
Minä toimitan käsitellyt kuvat sähköisessä muodossa asiakkaalle. Samassa yhteydessä lähetän myös laskun kuvauksista sekä tiedot miten toivon toimittavan mikäli kuvia haluaa julkaista Internetissä. Kuvaaja hallitsee ammattinsa puolesta tekijänoikeuslainsäädännön, joten häneltä saat tietoa siitä, miten ja missä saat kuvia käyttää. Kuluttaja-asiakkaana sinulla on oikeus 14 vuorokauden maksuaikaan hääkuvauslaskun suhteen.

Hääkuvien toimitukseen kuluva aika vaihtelee kuvaajan ja hänen kulloisenkin työtilanteensa mukaan. Itse pyrin toimittamaan kuvat parissa viikossa. Teen kuitenkin mielummin laadukasta jälkeä kuvankäsittelyssä kuin kiirehdin liikaa kiireaikoina. Näinollen toimitusaika saattaa olla jonkun verran tätä pidempi etenkin kiireisimpinä kuukausina kesä-elokuussa. Malttakaa kuitenkin odottaa tätä kivaa postia!



JA SAMA PÄHKINÄNKUORESSA..

... ALOITTAKAA KUVAAJAN ETSIMINEN AJOISSA
... ETSIKÄÄ TEILLE SOPIVAA, OSAAVAA KUVAAJAA
... KÄYTTÄKÄÄ KUVAUSTEN IDEOINTIIN NETTIÄ
... KOOSTAKAA IDEAKUVAKANSIO
... SOVITTAKAA KUVAUKSET HÄÄPÄIVÄN AIKATAULUUNNE 
... LUOTTAKAA KUVAAJAN AMMATTITAITOON JA KESKITTYKÄÄ ITSE NAUTTIMAAN


hääkuvien käsittely vie aikaa
Hääkuvien käsittely vie sekin aikaa. Karkeasti voi sanoa, että kuvien käsittely vie saman verran aikaa kuin itse kuvaus eli reilun työpäivän verran. Eri kuvaajat toimivat hieman eri tavoin: osa antaa asiakkaiden valita käsiteltävät ja asiakkaalle toimitettavat potrettikuvat. Itse käsittelen ja toimitan niin monta potrettikuvaa, ettei asiakkaan tarvitse niitä erikseen valita. Kaikki asiakkaalle lähetettävät dokumentaariset hääkuvat peruskäsitellään. Lisäksi teen laajemman käsittelyn potrettikuville. 8-10 tunnin hääkuvaussession aikana otan muutama tuhat kuvaa. Osa näistä luonnollisesti karsiutuu pois, mutta joka tapauksessa asiakkaalle käsitellään ja toimitetaan useita satoja kuvia.  


Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

0 kommenttia

Youtube-kanavallani on nyt hääjuttuja!

Hääkuvaaja Tuike on nyt myös Youtubessa   Valokuvaus Tuiketta eli minä, hääkuvaaja Tuike Ekroos, on nyt paitsi Facebookissa ja Instagrami...

Suositut postaukset

Seuraa minua Instagramissa @valokuvaus_tuiketta