Kuvauslista häihin - tarpeen vaiko ei?

Häissä riittää kuvattavaa  Häissä on paljon kuvattavaa. Ihmisiä on paljon. Yksityiskohtia on paljon. Tapahtumaa on paljon. Häitä on valmis...

Häissä riittää kuvattavaa 

Häissä on paljon kuvattavaa. Ihmisiä on paljon. Yksityiskohtia on paljon. Tapahtumaa on paljon. Häitä on valmisteltu huolella ja kauan. Luonnollisesti hääpari haluaa, että mahdollisimman paljon tästä kaikesta tulee taltioiduksi. Olisiko sitten hyvä käyttää kuvauslistaa, jonka hääpari laatii ja antaa valitsemalleen hääkuvaajalle? Vai luottaisiko siihen, että kaikki tärkeä tulee kuvatuksi ilmankin?

Tähän en oikeastaan voi antaa yhtä tyhjentävää vastausta eikä sellaista oikeastaan olekaan. Sanoisin heti kättelyssä, että listasta ei ole haittaa! Toisaalta kokenut hääkuvaaja osaa toimia itseohjautuvasti ja kuvata kaiken olennaisen. Automaattisesti kuvattavaksi tulevat ainakin minun toimestani (ja uskon, että valtaosan muistakin ammattihääkuvaajista) tietyt jokaisessa häässä toistuvat asiat. Toisaalta jokaisella parilla voi olla omia juttujaan. Näistä "omista jutuista" voi olla hyvä tiedottaa kuvaajalle. Mitä nämä omat jutut sitten voisivat olla? Tietty paikka hääjuhlapaikalla, teille erityisen tärkeä ihminen, mummu tai kummilapsi, tai vaikkapa koira, jokin hääkoriste johon liittyy erityistä tunnearvoa..Näistä on mahdoton antaa kattavaa listaa, kullekin tärkeät asiat vaihtelevat.

Häissä kuvattavaa riittää. On paljon ihmisiä, yksityiskohtia, koristeita, tapahtumia.. Tästä syystä kuvia tulee dokumentaarisessa hääkuvauksen paljon. Tällaista hienoa hääautona toimivaa Jaguaaria ei sitäkään kertakaikkiaan voi olla kuvaamatta.


Jos olet epävarma siitä, kuvaako valitsemasi hääkuvaaja kaikki haluamasi asiat, kysy sitä häneltä! Voitte myös häiden aikana nykäistä kuvaajaa hihasta ja vinkata mieleenne tulevia kuvauskohteita.

Itse käyn erityisen tarkasti läpi kaikki hääsomisteet ja muut yksityiskohdat ja varmistan, että hääjuhlissa otettavissa yhteiskuvissa ovat varmasti olleet kaikki hääparille läheisimmät ihmiset.

Kuvauskohteista voidaan jutella ennen häitä hääkuvausten suunnittelun yhteydessä. Hääkuvaaja ei pane pahakseen, mikäli annatte hänelle listan kuvauskohteista, mutta välttämätöntä se ei missään nimessä ole!

Häiden valmistelut

Osa hääpareista sisällyttää hääkuvauspakettiinsa häihin valmistautumisen kuvaamisen hääpäivän aamuna, osa taas ei. Maailmalla tämä valmistautumisen kuvaaminen on trendi, myös häävideoissa, joissa se onkin lähes aina mukana. Tuossa hetkessä on niin paljon tunnelatausta, että sen kuvaaminen on vähintäänkin harkitsemisarvoista. Valmisteluissa voidaan kuvata seuraavat asiat tai joitakin niistä.

  • morsiamen pukeutuminen (puku ja kengät, mahdollisesti kaason avustamana)
  • morsiamen puku (roikkumassa esimerkiksi hotellihuoneen ikkunan edessä)
  • morsiamen meikkaus
  • morsiamen kampaus
  • sulhasen valmistautuminen (esimerkiksi solmion laitto, mahdollisesti bestmanin avustamana)
  • hääkirjeiden lukeminen, parin lahjat toisilleen


Kengät voidaan kuvata joko jalassa tai johonkin aseteltuina tai voidaan kuvata niiden pukeminen


Hääjuhliin valmistautumista hotellihuoneessa. Kaaso on morsiamen apuna.

First look

Firstlook-kuvien ottaminen on rantautunut Suomeenkin ja hyvä niin. Näissä kuvissa on myös paljon tunnetta, jännitystä ja odotusta - niin paljon, että nämä tunnelmat on helppo vangita kuviin. "Rapakon takana" kuvattavissa häävideoissakin firstlook on melkein poikkeuksetta mukana.


Firstlook -kuvat ovat rantautuneet Suomeenkin. Näihin tilanteisiin liittyy paljon tunnetta, joten ne kannattaa taltioida kuviinkin.


Kirkossa

Kirkossa vihkiminen ja sen kuvaus menevät yleensä hyvin paljon saman kaavan mukaan kaikilla pareilla. Tämä kaava on jokaiselle ammattihääkuvaajalle tuttu. Vihkiminen kestää Suomessa tyypillisesti puolisen tuntia. Sen pituus vaihtelee hieman riippuen lähinnä siitä, onko mukana laulu- tai soittoesityksiä.

Vihkitilaisuus kuvataan käytännössä kokonaisuudessaan mukaanlukien morsiamen tulo sulhasen luo ja parin kävely kirkon käytävää pitkin kohti ulko-ovea tilaisuuden loputtua. Luonnollisesti myös parin tulo ulos kirkosta ja kävely autolle tai hevoskärryille saippuakuplineen tai riiseineen ovat tärkeitä kuvattavia. Tässä erityisen jännittävässä hetkessä kannattaa luottaa kuvaajaan ja keskittyä itse rentoutumaan.

Itse annan aina pareille tähän liittyen yhden vinkin: Kävelkää alttarilta ulko-ovelle hitaasti, älkää kiirehtikö! Tässä vaiheessa kun ei ole kiire mihinkään. Näin kuvaaja ehtii kuvata kävelyä enemmän. Ja te ehditte fiilistellä ensimmäisiä hetkiänne tuoreena avioparina yhdessä kirkossa olevien vieraidenne kanssa.

Hääparin tulo ulos kirkosta tuoreena avioparina.


Pienet tärkeät yksityiskohdat

Tunnustaudun hääkoristefanaatikoksi. En kymmenenkään vuoden häiden kuvaamisen jälkeen ole kyllästynyt kaikkiin niihin ihaniin yksityiskohtiin, joita häissä aina on. Kukat, kynttilät, lyhdyt, koristevalot, paikkakortit, menut, kakut..Voi näitä kyllä riittää häissä! Ja ne huutavat päästä mukaan kuviin.

Tietyt juhlapöydissä olevat esineet ja asetelmat on syytä kuvata viimeistään heti vihkimisen jälkeen juhlapaikalle tullessa, jotta ne eivät ehdi likaantua tai mennä pois alkuperäisiltä paikoiltaan. Samoin kakku pitää kuvata myös ennen sen leikkaamista, kun se on vielä ehjä.

Pieniin tärkeisiin asioihin kuuluvat myös vihkisormukset. Sormukset voidaan kuvata parin käsissä. Toinen mahdollisuus on asetella sormukset johonkin ja kuvata siinä vaikkapa morsiamen kimpun päällä tai vieressä.
Hääkoristeet ovat asia, joihin käytetään usein paljon aikaa ja vaivaa. Siksi ne kannattaa taltioida myös kuviin.
Vihkisormukset

Tärkeät hetket yhdessä vieraiden kanssa

Hääkuvaaja ottaa kuvia juhlaväestä juhlien kuluessa. Itse en ole kuvannut ruokailua lainkaan (kattaukset kylläkin sekä hääparin ottamassa ruokaa), koska haluan antaa vieraille ruokarauhan eivätkä syömiskuvat muutenkaan ole kovin esteettisiä. Tästä kaikki tähänastiset asiakkaani ovat olleen kanssani yhtä mieltä. Sen sijaan tärkeitä kuvattavia hetkiä ovat kaikki muut tapahtumat kuten leikit, puheet, tanssi ja kakun leikkaaminen.

Käytännössä kaikkien asiakkaideni toive on ollut kuvata hääjuhlapaikalla myös yhteiskuvia tärkeimpien vieraiden eli ainakin perheen, sukulaisten, kaasojen ja bestmanien - joskus jopa hääparin koirien - kanssa.

Leikit on mukava taltioida hääkuviin. Tässä menossa perinteinen kenkäleikki.




Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

0 kommenttia

Youtube-kanavallani on nyt hääjuttuja!

Hääkuvaaja Tuike on nyt myös Youtubessa   Valokuvaus Tuiketta eli minä, hääkuvaaja Tuike Ekroos, on nyt paitsi Facebookissa ja Instagrami...

Suositut postaukset

Seuraa minua Instagramissa @valokuvaus_tuiketta